Bygningsprofiler til taget
Et tag har flere funktioner, end at det skal være tæt. For omkring på taget er der mange gange brudte tagflader som ovenlysvinduer, taghætter, skotrender, skorstene og kviste. Fælles for disse er at de skal bygges sammen med taget og opbygningen omkring skal være tæt. For når et tag bliver utæt, er det næsten altid omkring disse sammenbygninger der er en utæthed.
Omkring alle disse elementer er der på den ene eller anden måde et bygningsprofil, som sikrer denne tæthed. Profilerne er lavet specielt til den enkelte tagdel og skal sørge for at vandet ledes væk og ud på taget igen. Bygningsprofilerne har også en funktion nede ved tagrenden, hvor tagfoden sørger for at det vand der evt. skulle løbe på undertaget, føres op på tagfoden og videre ned i tagrenden.
Bygningsprofilerne er derfor essentielle for taget, da det er dem som sørger for at taget er tæt ved alle disse sammenbygninger. Bygningsprofilerne bestilles mange gange som standardprofiler, da taget i mange tilfælde er bygget til disse. En ny tendens når der skal bygges et nyt tag og at taget ikke er standard 45 grader, er at bestille profiler der er speciallavet, da disse kan formes efter opgaven og det ikke er opgaven der skal formes efter profilerne. Herudover kan man også selv bestemme længden på profilerne, så man kan få det til at gå op med længderne og ikke står tilbage med en masse profiler som aldrig bliver brugt. Når man skal bruge specialprofiler, har det før i tiden fungeret ved at man besøger den lokale blikkenslager og bestilt ved. Det er en omsonst proces og der er alternativer i dag, som er webbaserede. På www.bliktud.dk kan man selv tegne bygningsprofiler, vælge det materiale der passer til sagen og bestille profilerne ud til byggepladsen. Denne proces sparer tømrer for en masse tid, da tiden kun skal bruges på byggepladsen og at produkterne passer til det der er bygget.
Populære materialer til bygningsprofiler
Når man arbejder med bygningsprofiler, er der mange muligheder både indenfor materialet, men også overfladen på materialet. Hvis det bare skal være billigt, er der mange der vælger den rå alu.
Fordelene ved aluminium som bygningsprofil er:
- Det er et billigt materiale sammenlignet med zink og kobber
- Det egner sig særligt godt til at lakere på
- Beskytter det underliggende træværk
- Har en forventet levetid på +20 år
Et andet måske endda mere brugt materiale er zink. Zink har den fordel at det patinere og at patineringen faktisk gør at zinken bliver flottere og flottere med tiden. Derfor bliver zink også brugt meget til de synlige profiler og tagrender. Når zinken monteres, vil den være helt blank og efter nogle måneder, vil man kunne se at patineringen, det vil sige den her mørkegrå varme overflade til tone sig frem. Der er flere fordele ved zink, som også er derfor mange benytter netop dette materiale
Fordelene ved zink er:
- Har en forventet levetid på +35 år
- Fås i forskellige overflader
- Det er muligt at lodde i zink
- Beskytter underlaget
- Let at forme
Det sidste materiale som omtales er kobber. Kobber er et materiale som mest ses på gamle historiske bygninger som kirker, slotte og herregårde. Det er et eksklusivt materiale og har altid været eksklusivt og for de få. Materialet starter helt blankt, men når det udsættes for vejret, vil det hurtigt tage farve af en brun og meget varm farve. Denne farve vil den have i de næste mange år, ja helt op til de næste 15-40 år. Herfra vil kobberen langsomt begynde at få den karakteristiske lyse grønne farve, som mange måske kender ved kobber og som er super flot.
Fordelene ved kobber er:
- Det er let at forme og arbejde med. Især kan man ved kobber varme det op, så det bliver helt blødt
- Det er muligt at lodde i kobber
- Sørger for god beskyttelse til træværket
- Har en forventet levetid på 60-100 år
Alle disse materialer kan noget forskelligt på tværs af hinanden. Nogle materialer kan dog ikke tåle at blive blandet sammen med andre materialer. Der skal derfor tænkes over at materialerne ikke blandes sammen, men at bygningsprofilerne holdes i det samme materiale, for at sikre den længst mulige holdbarhed.
Korrekt underlag til bygningsprofiler
Når bygningsprofiler skal monteres, er det vigtigt at have tænkt over underlaget. For på bagsiden af metallerne vil der danne sig kondens og ved denne kondens skal det være muligt at det underliggende materiale skal kunne komme af med fugten igen, eller at materialet skal kunne optage og afgive fugten. Derfor bruges der oftest ru brædder som underlag til zink, alu og kobber. Herudover er det vigtigt at tænke over at konstruktionen skal ventileres, så at fugten kan komme væk igen. Underlaget er mindst lige så vigtigt som beklædningen. Ved store krydsfiners overflader ses det hvordan at fineren rådner i løbet af få år, da fugten ophober sig i finneren, som ikke kan komme af med fugten igen. Dermed ikke sagt at der kan godt benyttes finner til små lodrette flader.